14 živil za razstrupljanje jeter

Moderna družba je žalostna država, ki ustvarja preveč procesiranih jeter. Kadar pojemo preveč procesirane hrane, kot je hitra hrana, naprej pripravljena hrana, kadar smo izpostavljeni zraki, ki je onesnažen ali stresu, postanejo naša jetra preobremenjena.  Kadar so jetra obložena z maščobo, ne morejo procesirati maščobe na učinkovit način. Obstaja veliko živil, ki nam lahko pomagajo razstrupiti naša jetra na naraven način. Jesti naslednja živila, ki jih bom opisala v naslednjem odstavku, so ključnega pomena za stimuliranje naravne zmožnosti, da se jetra očistijo svojih odvečnih snovi.

 1. Česen

Že zelo mala doza tega belega zdravila nam bo esencialno pomagala pri razstrupljanju naših jeter. Česen bo aktiviral encime, ki pomagajo  pregnati toksine. Te nadnaravne sposobnosti česnu prepisujemo zaradi  alicina in selenija.

 1. Granatno jabolko

Zaradi visoke vsebnosti vitamina C in antioksidantov bo granatno jabolko stimuliralo naravno očiščenje jeter. Samo majhen kozarček tega napoja bo prav tako pomagal izločiti karcinogene snovi iz našega telesa.

 1. Rdeča pesa in korenje

Ti živili sta napolnjeni  z visoko vsebnostjo beta-karotena, kar pa naj bi pomagalo pri stimulaciji in izboljšanju samega delovanja jeter.

 1. Zeleni čaj

Ta priljubljeni zeleni napitek je polni antioksidantov in snovi imenovane katekins, komponenta, ki pripomore k čiščenju jeter in njegovem delovanju. Zelen čaj ni samo odličnega okusa ampak nam pomaga tudi pri naši uravnovešeni dieti.

 1. Zeleno listnata zelenjava

Vsa zeleno listnata zelenjava, kot je špinača, motovilec, rukola itd ima pomembno funkcijo pri nevtralizaciji težkih kovin, kemikalij in pesticidov. Lahko jih uživamo v solati, napitkih, juhi,…

 1. Avokado

Ta majhen zelen sadež je ključnega pomena pri vnosu naravnih in zdravih maščob.

 1. Jabolka

Visoka vsebnost pektina pomaga prebavnemu traku, zato ker vsebuje komponente, ki so potrebne za čiščenje prebavnega traka, kar pa olajša delo za jetra, da se lahko posvetijo svoji funkciji.

 1. Olivno olje

Kadar kupujemo olivno olje je pomembno, da smo pozorni, da je hladno stiskano in nerafinirano, to živilo obnavlja našo lipidno bazo, tako da se veže na škodljive toksine in jih pomaga eliminirati iz telesa.

 1. Polnovredna živila

Živila, kot so rjavi riž, kruh, testenine so polne vitaminov B-kompleksa, ki pa so esencialne komponente za izboljšanje mastnih jeter. Zelo pomembno je, da se poskušamo izogibati živil, ki so narejene iz bele moke, kajti te niso koristne za naše telo.

 1. Cvetača in brokoli

Ti dve super živili vsebujeta veliko količino glukosinolat, ki našemu sistemu pomaga izločiti nepotrebne snovi.

 1. Citrusi

Živila z visoko vsebnostjo vitamina nam pripomorejo pri okisanih telesih, le ta jih bazirajo in vzpostavijo ravnovesje.

 1. Orehi

Z vsebnostjo omega -3 maščob so orehi ena izmed glavnih komponent za naša zdrava jetra.

 1. Zelje

Najbolj zdravo uživanje zelja je v fermentirani obliki.  Ta nam pomagajo vzpostaviti našo zdravo floro in prebavni sistem.

 1. Kurkuma

Jetrna najljubše živilo. V Sloveniji se to živilo le malo uporablja. Vendar na vzhodu se ljudje zavedajo, da je zdravilna kura z mlekom in kurkumo naravna lekarna za čiščenje jeter.