Izbira nove sedežne garniture

Materiali, barve in cena sedežne garniture

Pri izbiri nove sedežne garniture je najpomembneje, da se najprej osredotočite na velikost, samo sestavo ter na obliko. Naslednji korak pa je vsekakor izbira ustreznega materiala pa tudi barvnega odtenka. Ne nazadnje pa se je treba pri nakupu takšnega pohištva dovolj dobro pozanimati tudi o ceni.

Izbirate lahko med kar nekaj različnimi materiali. Zelo priljubljena je na primer PU pena, prav tako usnje in tekstil. Sedežne iz poliuretanske pene so praviloma na seznamih tujih proizvajalcev oziroma ponudnikov. Za takšno pohištvo je značilno, da se ga da precej lažje oblikovati. Posledično so na razpolago številčne organske oblike. Pri nakupu sedežne garniture iz PU pa moramo paziti, da je material dovolj kakovosten, da nam bo lahko učinkovito služil vrsto let.

Prednosti in slabosti usnjene sedežne garniture

Usnjene sedežne veljajo za izjemno priljubljene, kljub temu pa imajo poleg številčnih prednosti tudi nekaj slabosti. Usnje zagotovo dnevnemu prostoru da prav poseben pridih, obenem pa ga tudi precej obogati. A po drugi strani usnjena sedežna zahteva redno vzdrževanje. Med slabosti usnja pa se prišteva mehanska lastnost materiala. Poleti usnje namreč greje, pozimi pa je takšen material hladen. V tem primeru se priporoča namestitev dodatne odeje.

Izberite najmanj občutljiv tekstil temnejšega odtenka

Če se pri izbiri sedežne garniture odločite za prevleko iz tekstila, naj bo vaše vodilo pri izboru snemljivost. S tem si boste namreč zelo olajšali čiščenje same prevleke. Če je sedežna prevleka iz bombaža, jo lahko operemo kar sami v pralnem stroju. Za ostalo vrsto tekstila pa je bolje, če ga odnesemo očistit v čistilnico.

Pri svetlejših odtenkih je snemljiva tekstilna prevleka skorajda obvezna. Takšne vrste prevlek se namreč rade precej hitro umažejo. Na sploh pa velja, da je najbolje izbrati najmanj občutljiv tekstil, ki je nekoliko bolj temnega odtenka.

Cena sedežne garniture je odvisna od številnih dejavnikov

Ko se boste zanimali za ceno sedežne garniture, boste lahko kaj hitro ugotovili, da je odvisna od kar precej dejavnikov, na primer od dimenzije, oblike, materialov, barve, proizvajalca, serije, ne nazadnje tudi od samega modela.Če želite ob nakupu sedežne garniture privarčevati vsaj nekaj denarja, je takšen kos pohištva zagotovo najbolje kupiti kar v salonu, kjer vam ponujajo tipske modele sedežnih v kompletnem sestavu. Če pa se boste odločili za nakup posameznih delov sedežne garniture, na primer za trosed, dvosed, zofo, pa pričakujte, da boste morali odšteti nekaj več denarja.

Na sploh je razpon cen za sedežne lahko kar ogromen. Za klasične vrste oziroma za osnovne različice, ki sodijo v najnižji cenovni razred, boste odšteli nekje med 350 in 700 evrov. Srednji razred vam omogoča sedežne v vrednosti med 700 in 2000 evri. Najdražje različice tovrstnega pohištva pa vas bodo stale med 2000 in 4000 evri.

Sedežne se na ogled postavljajo tudi na spletu

Če v tem hipu razmišljate o novi sedežni, si lahko ponudbo ogledate tudi na spletu. Na njem namreč lahko najdete kar nekaj odličnih ponudnikov oziroma proizvajalcev tovrstnega pohištva, ki prisegajo na odlično razmerje med kakovostjo in ceno.