Akrilne barve in tehnike

Že v srednjem stoletju so veliki znani umetniki, slikali z akrilnimi barvami. Akrilne barve pa postajajo zelo priljubljene po vsem svetu še posebej v Evropi. Akrilne barve uporabljamo tudi za barvanje nohtov, lakiranje avtov,barvanje hiš in drugih prostorov, slikanje na platno…  Kadar pa govorimo o slikanju na platno pa so akrilne barve še posebej pomembne. Kadar se boste lotili slikanja z akrilnimi barvami boste potrebovali še nekaj slikarskih materialov. Platno, čopiče, paleto za čopiče , stojalo za platno, razredčila…

 Kadar slikamo z akrilnimi barvami se srečujemo zrazličnimi tehnikami slikanja:

Dry brush: je tehnika slikanja z suhim čopičem. Z čopičem nanesete akrilno barvo na platno in s tem boste ustvarili močan ton željene barve. Vaše linije bodo neenakomerne saj pri tem ne boste uporabljali vode in s tem boste namensko dosegli slikarsko tehniko dry brush.

Dodajanje vode: To je ena izmed tehnik, ki se najpogosteje uporabla pri akrilnem slikanju na platno. Kadar akrilne barve mešamo z vodo, dobimo nekoliko akvarelni učinek. Akrilne barve razredčene z vodo lahko tudo spremo z krtačko in razredčilom oz. alkoholom.

Kapljanje:  To je tehnika pri kateri z čopičem škropimo po platnu z uporabo akrilnih barv. Z tem dobimo učinke vesolja in naravne nepravilne oblike. Ta tehnika se uporabla tudi pri abstraknem slikanju ali risanju. Z to tehniko lahko z uporabo večih  različnih barv, ustvarimo domiselne oblike.

Uporaba gobice: Uporaba gobice ali papirnate bricače daje vtis zelo umetniške žilice. Z gobico akrilne barve nanesemo na platno in z to tehnio lahko lepo postopoma prikažemo barvne prehode. Ta tehnika se uporablja predvsem za slikanje neba in dreves. Prehodi z to tehniko postanejo manj vidni in mehki.

Tehnika risanja z nožkom:  Veliko umetniov se poslužuje uporabe nožka v slikarske namene. Morda se sliši nenavadno , vendar je tehinka dostopna tudi za začetnike. Preprosta tehnika zahteva uporabo nožka za strganje in akrilne barve. To tehniko predvsem barvamo velike poršine slike ali odzadja.  Slika je tako videt abstraktna.

Mat tehnika:  Ta tehnika je ena novejših tehnik, ki pa se uporablja za uprizoritev svetlobe. Z mat učinkom lahko lepo prikažemo sence in otemnjene dele. Uporaba te tehnike je zelo enostavna. Vakrilne barve zmešajte mat učinek in tako boste dobili željeno barvo mat videza. Pastelne barve pa so barve h katerim se zelo lepo podajo učinki mat videza.

Plastenje:  Plastenje je tehnika, s katero dosežemo večplastni videz izdelka. Plastenje se lahko kombinira tudi z drugimi slikarskimi tehnikami. Plastenje pomeni, da boste sliko začeli risati od spodaj navzgor. Prvo boste pobarvali velike dele , kasneje se boste vrnili nazaj in dodalali detajle in pomanjkljivosti.

Mešanje barv:  Obstajata dve tehniki mešanja akrilnih barv. Tehnika mešanja barvz nožkom. Z to tehniko le delno zmešamo 2 ali 3 različne barve in jih uporabimo na platnu. Z to tehniko bomo dobili zelo zanimive vidne oddtenke in kontraste. Poznamo pa še standartno mešanje barv, kjer zmešamo 2 ali največ 3 barve da dobimo željeno barvo. Pri tem ponavadi uporabljamo čopič saj z njim natančno in temeljito premešamo akrilne barve.