Barvne leče brez dioptrije

Želite izgledati kakor vaša najljubša filmska zvezda, pevka, ali pa preprosto želite dober videz za Noč čarovnic ali pust? Vse to lahko dosežete z dekorativnimi ali barvnimi lečami, ki pa ne vsebujejo dioptrije. Izbira barvnih leč pa vsekakor ni enostavna stvar, Na tržišču vam ponujajo na tisoče različnih barvnih ali dekorativnih leč, ki pa jih morda še ne poznate. Pomembno je da izberete kvalitetne barvne leče, ki vam bodo ustrezale brez morebitnih težav ali posledic. Leče morajo biti prijetne za nošenje in ne smejo dražiti ali motiti očesa. Vsekakor bodite pazljivi pri izbiri, saj je na tržišču veliko leč, ki niso zdravstveno potrjene in nimajo certifikata.

Takšne barvne leče so zelo nevarne za oči in lahko privedejo do resnejših težav ali celo slepote. Barvne leče so zelo zabavne in zanimive, spremenijo naj lahko barvo in prav tako obliko oči. Najbolj priljubljene so mačje in kačje oči. So zelo nenavadnega in zanimivega videza, ki ga v Sloveniji vsekakor nismo navajeni. Pust in Noč čarovnic pa sta dogodka, kjer pa v Sloveniji zavladajo barvne ali dekorativne leče. Barvne leče le spremenijo videz vaših oči in ne pomagajo pri boljšemu ali izostrenemu vidu.

Tveganja:

Kakor vsake leče imajo tudi dekorativne ali barvne leče svoje pomanjkljivosti. Nošenje barvnih leč je lahko tudi zelo nevarno. Lahko je zelo tvegano, če kupimo slabše kvalitete leč z namenom, da bi morda nekaj privarčevali.
Nepravilna izbira leč lahko privede tudi do oslepitve in vam resno poškoduje videz in oko. Privedejo lahko tudi do srbečice in rdečice očesa. Različnih okužb in dolgotrajnih kroničnih vnetij. Zamegljen ali poslabšan videz… Zato se pred uporabo barvnih leč posvetujte z zdravnikom ali specialistom. Specialist vam bo pregledam vaše oči in na podlagi vašega zdravstvenega stanja predpisal recept za leče. Vsake leče zahtevajo recept z katerim dvignete svoje leče. Tudi barvne leče zahtevajo predpisani recept za dovoljeno uporabo. Barvne leče lahko kupite preko spleta ali v specializiranih prodajalnah. Pomembno je tudi, da sledite navodilom za uporabo in navodilom za vzdrževanje. Vzdrževanje leč je zelo pomembno, saj se ob pravilni uporabi in vzdrževanju izognemo različnim boleznim in okužbam. Če niste dobili navodil priloženih kadar ste kupili barvne leče o vzdrževanju in pravilnem nošenju povprašajte zdravnika.
Čiščenje kontaktnih leč
je zelo pomembno, zato nikakor ne zanemarjajte svojih leč. Leče se morajo očistiti pred vsako uporabo in po uporabi. Leče pa shranjujete v posebnih posodicah, kamor boste nalili razkužilo oz. tekočino za shranjevanje leč, ki jo boste kupili poleg vaših leč. Posebno tekočino oz. različne preparate pa boste potrebovali če imate suhe in občutljive oči. Suhe in občutljive oči zahtevajo posebno in bolj intenzivno nego kot običajne oči. Pred uporabo barvnih leč se posvetujte z zdravnikom o pravilni uporabi ter vzdrževanju, da se izognete večjih težavam. Suhe in občutljive oči so lahko zelo nadležne in moteče pri nošenju samih leč, zato poskrbite za primerne kapljice oz. pripomoček. Na tržišču boste našli veliko preparatov, ki izboljšajo ali celo preprečujejo izsušene in razdražene oči.

Najbolj pomembno pa je da ne posojate svojih leč drugim! Nikoli ne posodite svojih leč nekomu drugemu, saj s tem povečate možnost za nastanek bolezni in različnih okužb. Vse kontaktne leče niso enake oblike in niso primerne za vsakega posameznika. Nepravilna oblika kontaktnih leč lahko poškoduje oko trajno ali privede do oslepitve. Pred uporabo leč se vsekakor posvetujte z zdravnikom in svojih leč nikakor ne posojajte vendar jih uporabljajte samo vi in nihče drug.

Če se ob nošenju pojavijo različne težave, se takoj obrnite na zdravnika ali specialista na tem področju. Nošenje leč mora potekati gladko in prijetno. Leče so zelo prijetne in zabavne za nositi, če bodo lepo negovane in pravilno shranjene. Priskrbite si vse potrebne pripomočke, ki so nujno potrebni za nošenje barvnih ali dekorativnih leč. Dekorativne leče zahtevajo posebno nego , zato si natančno preberite navodila. Barvne leče imajo kratko življenjsko dobo, po izteku roka trajanja pa leče zavrzite in jih ne uporabljajte ponovno. Barvne leče niso primerne za športnike, voznike in plavalce. Pred tuširanjem in kopanjem v vodi, barvne leče obvezno odstranite. Barvne leče niso primerne za nočno nošenje.