Delate na računalniku? Potem potrebujete kapljice za oči!

Oči so človekovo najbolj pomembno čutilo, saj se prav na osnovi informacij, ki jih pridobimo z vidom, najpogosteje odločamo o svojih mnenjih in dejanjih. To s pridom izkoriščajo mojstri za vizualno komunikacijo, ki znajo našemu čutu za vid na zanimive načine predstaviti podatke. Te pa nam pri vsakdanjem delu, učenju in tudi v prostem času posreduje še nekdo: elektronske naprave, ki nam nudijo sodobne medijske vsebine ter so nepogrešljiv pripomoček za delo.
Res je, brez računalnika si danes ne moremo predstavljati službe. A delo na računalniku je za oči zahtevno, Hitro se utrudijo in izsušijo, zato pridejo še kako prav kapljice za oči, ki jih pomirijo in navlažijo.

Kapljice za oči uporabite pravočasno

Včasih so ženske v svojih torbicah nosile papirnate robčke, obliže in kakšno zdravilo proti bolečinam. Danes so vsekakor nujne tudi kapljice za oči, še zlasti, če delajo v pisarni, kjer ne gre brez računalnika. Uporaba kapljic je najboljša za odpravljanje težav z očmi, poleg tega pa lahko kapljice tudi preprečijo, da bi se zaradi napora oči razvil glavobol ali celo huda migrena – in zato jih velja uporabiti pravočasno.
Če opažate, da vas oči ščemijo, srbijo, da se zdijo suhe in vaš vid pri zrenju v računalniški zaslon ni več povsem jasen, je za začetek najbolje, da oči sprostite po naravni poti. Obrnite se proč. Poglejte skozi okno, nekam v daljavo, da popusti napenjanje. Večkrat pomežiknite, da bi se oči navlažile same. Kadar to ne pomaga, pa seveda vzemite kapljice za oči – nesmiselno se je mučiti in se počutiti neprijetno, ko pa je rešitev pri roki.
Kapljice za oči seveda niso dolgotrajna rešitev, in če boste takoj spet nadaljevali z delom, boste napetost kaj kmalu spet opazili. Da do nje ne bi prišlo, v nadaljevanju opravljajte delo v krajših sklopih. Bodite za računalnikom po dvajset minut, nato pa vstanite, spočijte oči, spijte kakšen kozarec vode. Tudi uživanje dovolj tekočine je pomembno, da ne pride do dehidracije v telesu, ki se pozna tudi pri očeh. Izogibajte pa se kavi – saj vsi vemo, da ima ta diuretični učinek, torej poskrbi za pospešeno odvajanje vode iz telesa.

Kaj pa, če ne sledite napotkom?

Napenjanje oči zaradi dela na računalniku vodi v glavobol in v trenutno poslabšanje vida. V želji, da bi pogled zbistrili, se običajno nagnemo naprej in zaslonu še bolj približamo, oči pa so zaradi tega v še večji težavi: še težje prilagajajo svoj fokus oziroma ostrino vida. Preprosto povedano: oči trpijo. Kadar se to zgodi poredko, ne bo posledic za vid, če so stalno tako obremenjene, pa pride tudi do kronične okvare vida.