TOP 10 razlogov za svetila iz LED diod

Zniževanje porabe energije je svetovni zeleni trend, ki se ga skušajo držati tako posamezniki kot organizacije. Led svetila se zato uporabljajo v najrazličnejših industrijah, pri javni razsvetljavi, pa tudi pri osvetlitvi pisarn in domov. Zelene rešitve na področju razsvetljave namreč niso le ekološke, temveč tudi žepu prijazne.

1. Led svetila imajo dolgo življenjsko dobo.
Časi, ko smo morali v svetilkah vsakih par mesecev menjati žarnice, so že davno mimo. Velik napredek so prinesle varčne sijalke, ki trajajo dlje, led svetila pa so ponudila še več. Led svetila imajo lahko življenjsko dobo tudi do 100.000 ur. Pri najboljših (in tudi najdražjih) torej lahko računamo, da bodo nepretrgoma delovala kar celih 11 let. Vsekakor pa tako dolga življenjska doba ne velja za led svetila, ki so dostopnejša.

2. Počasna izraba.
Poleg tega, da led svetila delujejo precej dlje od klasičnih, je njihova prednost tudi v tem, da ne “pregorijo” kar nenadoma. Ko pride do iztrošenosti, še vedno dolgo delujejo, vendar pa oddajajo manj svetlobe. Tako se ne bomo kar nenadoma znašli v temi in bomo imeli dovolj časa, da si priskrbimo nadomestno led sijalko.

3. Led svetila imajo visoko energetsko učinkovitost.
Najbolj učinkovita led svetila kar 80 odstotkov električne energije dejansko pretvorijo v svetlobo. Pri klasičnih žarnicah pa je bilo ravno obratno: 20 odstotkov energije se je porabilo za svetlobo, ostala pa se je pretvorila v toploto.
Z uporabo led svetil torej veliko privarčujemo – tako na račun pretvarjanja večine energije v svetlobo, kot tudi na račun dolge življenjske dobe. Led svetila so najbolj žepu prijazna, hkrati pa zaradi varčevanja tudi ekološko najbolj sprejemljiva.

4. Varovanje okolja.
Učinkovita poraba in dolga življenjska doba nista edino, zaradi česar so led svetila “zelena”. Vedeti je potrebno tudi, da skorajda ne vsebujejo škodljivih snovi. Tako imenovane fluorescentne svetilke in varčne sijalke vsebujejo veliko kemikalij, v katerih so tudi plini in živo srebro. Led tehnologija pa ni toksična in svetilke je mogoče tudi v celoti reciklirati.

5. Kakovostna odpornost.
Led svetila so kos tudi najbolj zahtevnim okoliščinam. Temperature, veter in dež jim ne pridejo do živega, zato jih lahko tudi za zunanjo razsvetljavo uporabljamo v najbolj ekstremnih okoljih.

6. Oblikovna pestrost led svetil.
Led svetila omogočajo pestro oblikovanje. Lahko imajo obliko sijalk, panelov, trakov, možno je uravnavati njihovo svetilnost oziroma poskrbeti za maj svetilnosti, prav tako se lahko poigravamo z barvno svetlobo. Prav zaradi tega so izjemno priljubljene tudi tam, kjer želimo doseči zanimive svetlobne učinke.

7. Takojšnje delovanje.
Ker se led svetila ne rabijo ogreti, preden postanejo popolnoma učinkovita, dosežemo polno svetlobo takoj. (Še zlasti je to pomembno v prometu in avtomobilski industriji.) Hkrati ni pomembno, kako pogosto s stikalom poskrbimo za vključitev in izključitev svetil, saj to ne vpliva na življenjsko dobo.

8. Nizka voltaža.
Ker led svetila za delovanje ne potrebujejo veliko voltov, so uporabna tudi tam, kjer je vir energije izjemno skromen. Brez težav jih lahko uporabljamo tudi povsod, kjer se zanašamo na primer zgolj na solarno energijo oziroma prenosne  ali mobilne napajalnike.

9. Skoraj brez UV svetlobe.
Pri svetilih želimo pridobiti vidno svetlobo, ki razsvetljuje prostor, okolico ali predmet, medtem ko je nevidna UV svetloba povsem odveč. Led svetila skorajda ne oddajajo UV svetlobe. Zaradi tega veljajo za bolj zdrava za človeka in okolje, prav tako pa tudi primerna za različne industrije, kjer med postopki dela ne sme priti do izpostavljenosti izdelkov in materialov z UV svetlobo.

10. Enostavno usmerjanje svetlobe.
Za razliko od klasičnih žarnic in fluorescentnih luči, se pri led svetilih svetlobo veliko enostavneje usmerja. Diode namreč oddajajo večino svetlobe v eno smer, na pa na vse strani.