Na kaj vse morate pomisliti v času selitve v nov dom?

Končno ste kupili svoje stanovanje ali postavili svojo družinsko hišo, o kakršni ste vedno sanjarili. In prišel je čas selitve. V svojem starem stanovanju ste vse pospravili, spakirali v škatle, demontirali pohištvo in nestrpno pričakujete prihod tovornjaka za selitve, ki bo vaše stvari naložil in prepeljal. Pa ste pomislili tudi na druge stvari, ki jih je potrebno urediti?

Sprememba stalnega naslova

Spremembo stalnega naslova je najbolje urediti v času selitve – tako bo tudi uradno zabeleženo, da ste pričeli bivati drugje. Spremembo uredite na upravni enoti, brez težav pa zanjo poskrbi le lastnik nepremičnine. Če nimate lastniškega deleža, potrebujete njegovo dovoljenje. S spremembo stalnega naslova je treba poskrbeti tudi za vloge za izdajo novih dokumentov, torej za osebno izkaznico, potni list in vozniško dovoljenje, s čemer se glede selitve seznanijo tudi nekatere uradne institucije, na primer Davčna uprava. Imate podjetje? Potem boste tudi tega verjetno registrirali na novem naslovu.

Naročnine in storitve

Z datumom vaše selitve ter spremembo dokumentov (oziroma na podlagi potrdila o novem naslovu) naj se spremenijo tudi podatki o najrazličnejših naročninah in storitvah. Najbolj pomembno je, da o novem naslovu obvestite svojo banko, da ne bo zapletov glede financ. In seveda ne pozabite istočasno glede selitve obvestiti tudi delodajalca!
Na starem naslovu odpovejte naročnine, na primer za internet, ter poskrbite za preselitev na novega. Obvestite tudi podjetje za distribucijo električne energije, plina, komunalno podjetje in tako naprej. Najbolje je, da v času selitve ali že kak mesec ali dva prej na kupček zlagate vso pošto, ki pride na vaš naslov z najrazličnejših podjetij in institucij – in ko spremenite naslov, pregledate, koga vse bi bilo dobro o tem obvestiti.

Šola, vrtec, center za socialno delo

Selitve z otroki zahtevajo še nekaj več dela. Če bodo hodili v drugo šolo in drug vrtec je potrebno pravočasno poskrbeti za vpis in si zagotoviti mesto, prav tako pa je potrebno o tem obvestiti tudi center za socialno delo, od katerega prejemate otroške dodatke in na podlagi izračuna katerega plačujete šolsko prehrano.

Selitev naj bo praznik!

Nov dom je razlog za veselje, torej naj vas ne tarejo skrbi. Selitve so lahko povsem preproste in hitre, za kar pa je potreben dober selitveni servis, ki poskrbi za vašo opremo in druge stvari ter prevoz. Prav tako je priporočljivo, da se selitve ne lotite brez podpore prijateljev in družine – pomoč pri pakiranju, razpakiranju, pospravljenju in čiščenju pride vedno prav. In ko je vse na svojem mestu in počiščeno? Potem naj se delo zaradi selitve zaključi z otvoritveno zabavo, kjer boste delili svojo srečo z najbližjimi.

Več info na Btrans.