Zakaj je optimizacija spletne strani nujna?

Marsikateri lastnik spletne strani opaža, da je njegova stran slabo obiskana, kar pomeni malo bralcev oziroma malo kupcev in malo prodaje. Stran je po njihovem mnenju lepa in kakovostna, zato ne vedo, kaj je narobe. Enostavno: potrebna je seo optimizacija. Ta namreč poskrbi, da se naša spletna stran v gruči drugih, konkurenčnih, prerine v prvo vrsto in se obiskovalcem spleta postavi na ogled.
Več informacij…

Kaj je seo optimizacija?

Seo pomeni »search engine optimisation«, torej govorimo o optimizaciji, ki je bistvena za spletne iskalnike. Ko brskamo po spletu namreč v iskalnik pišemo ključno besedo, ki jo ta smatra za naše vprašanje, na podlagi te pa nam nudi odgovor v obliki zadetkov strani, na katere naj pogledamo. Kadar je seo optimizacija dobra, bo stran med zadetki na prvi strani, torej obstaja velika možnost, da jo bo obiskovalec spleta izbral. Kadar ni na prvi strani, pa se možnosti zmanjšajo. Lahko imate še tako lepo in odlično spletno stran ali še tako dobre proizvode, pa vam to sicer nič ne koristi. Saj veste: izdelki, ki so na polici v trgovini daleč od oči, so neopaženi, zato je potrebno pozicioniranje, ki nam jih postavi tako rekoč pred nos. Na spletu se za to poskrbi z optimizacijo.

Kako optimiziramo spletno stran?

Spletne strani se optimizira glede na ključne besede, torej glede na vsebino, ter s pomočjo povezav oziroma linkov. Kako poteka optimizacija spletnih strani v praksi?
Z analizo se preveri, katere so tiste ključne besede, povezane s samo stranjo, ki jih uporabniki spleta najbolj pogosto vpisujejo v iskalnike. Včasih gre za samostojno besedo, včasih za zvezo dveh ali treh. Kadar te v vaših besedilih oziroma na vaši spletni strani ne obstajajo, pa čeprav dejansko govori o tej temi, vas iskalnik ne uvrsti visoko. Kadar ključne besede prepozna, pa se uvrstite višje.
Kakšen pomen pa imajo zunanje povezave oziroma linki? Delujejo tako, kot delujejo v realnem svetu priporočila. Spletna stran z vašo povezavo daje iskalniku priporočilo, da se na vaši strani nahaja nekaj dobrega in relevantnega v povezavi s ključno besedo. In bolj kot je ugledna stran s priporočilom, višje se boste uvrstili, oziroma več priporočil kot imate, bolj visoko boste rangirali med zadetki iskanja.

Kako naj se izvaja optimizacija spletnih strani?

Najbolje je, da se optimizacija izvaja redno, saj se tako lahko vzdržuje pridobljen nivo pri ključnih besedah, ki so stalne, in pri katerih nas želi konkurenca ves čas ujeti, kot tudi pri tistih besedah, ki se pojavljajo na novo. Nekaj lahko postorimo sami (v mislih imamo predvsem optimizacijo na lastni strani), za stalne dobre rezultate pa je sicer bolje najeti mojstra, ki je specialist za optimiziranje strani.