Izbira kartuš in tiskalnika

Specifikacije za kartuše, ki so pomembne pred samim nakupom

Pred nakupom kartuš, ki jih ne kupujemo ravno vsak dan oziroma jih kupujemo za daljše obdobje, je dobro preučiti specifikacije. Prav tako je pri nakupu laserskega tiskalnika, saj omenjene naprave ne kupujemo vsako leto in je namenjena daljšemu obdobju. Ob nakupu moramo prav tako biti pozorni, katere kartuše izberete da sovpadajo s tiskalnikom in kakšne so cene slednjih. Na katere specifikacije pa moramo biti pozorni ob nakupu? V spodnjem seznamu smo se dotaknili nekaj najpomembnejših lastnosti tiskalnikov s pripadajočimi kartušami.

DPI (dots per inch) – ločljivost tiskanja

Če ste že kdaj pregledovali ponudbo tiskalnikov pri trgovcih, ste z zagotovostjo naleteli na DPI podatek. DPI je kratica za izraz “dots per inch” in pomeni v prevodu “pik na inčo(enota za dolžino, 1 inča meri 2,54 cm). Gre za ločljivost tiskalnika oziroma sposobnost tiskanja pikic na tej razdalji. V praksi to pomeni, da tiskalnik, ki ima v specifikacijah navedenih 300 DPI-jev, zmore na razdalji 2,54 cm natisniti 300 pikic. Večjo ločljivost tiskanja tiskalnik ima, bolj ostra bo natisnjena slika. Je pa za tiskanje na A4 velikost papirja 300 DPI-jev več kot dovolj, saj so v nasprotnem primeru pikice tako majhne, da s prostim očesom razlika ni opazna.

PPM (pages per minute) – hitrost tiskanja

Naslednja pomembna lastnost tiskalnika je PPM, kratica za “pages per minute”. V prevodu pomeni čisto preprosto enoto za hitrost, pove nam, koliko strani je na minuto sposoben tiskalnik natisniti. V primeru, da tiskalnik zmore tiskati tudi barvni tisk, bo za vsako različico svoj podatek. V tem primeru bo naveden PPM za črnobel tisk, ter PPM za barvni tisk, ki je kar opazno manjši. Na kaj moramo biti pozorni pri podatku o hitrosti tiskanja? Proizvajalci radi uporabljajo marketinške trike in zapišejo podatek o hitrosti, ki velja za tisk v slabši kakovosti. Če ima tiskalnik navedeno hitrost 20 strani na minuto, bo v tem primeru v standardni kvaliteti tiska tiskal nekaj strani manj.

Notranji spomin tiskalnika

Tiskalniki dandanes niso samo zunanje naprave, namenjene zgolj tiskanju. So v bistvu mali računalniki, ki za svoje delovanje potrebujejo notranji spomin. Se sprašujete čemu notranji spomin v tiskalniku služi? Tiskalniki, ki so bodisi povezani v mrežo, bodisi priklopljeni na en računalnik, dobivajo podatke oziroma navodila za tiskanje. Velikokrat se zgodi, da je teh navodil več, tako da dokumenti v vrsti čakajo za tisk. In tukaj začne delovati notranji spomin tiskalnika. Podatek o notranjem spominu je naveden v kilobajtih (KB) oziroma dandanes v megabajtih (MB). Koliko bajtov pa je potrebnih za normalno delovanje? Tiskalniki, priklopljeni na manj naprav, bodo za normalno delovanje potrebovali od 32 MB do 128 MB spomina, tiskalniki priklopljeni na celotno mrežo v podjetju pa od 256 MB do 512 MB.

Kartuše oziroma kakšen potrošni material ustreza vašemu laserskemu tiskalniku

Skorajda najpomembnejši, če ne celo najpomembnejši podatek pred nakupom laserja, je podatek o potrošnem materialu. V dosti primerih se zgodi to, da z nakupom tiskalnika sicer privarčujete, a so tonerji toliko dražji, da že ob prvi menjavi oziroma izpraznitvi privarčevani znesek izgubite. Tonerji za starejše modele tiskalnika so praviloma dražji, čedalje težje jih je tudi dobiti, so pa maloprodajne cene starejših modelov tiskalnikov dosti nižje. Ravno zaradi tega večkrat pride do slabe volje pri kupcih.