Zanimivosti o križarjenju po Karibskih otokih

Kadar govorimo o križarjenju po Karibskih otokih vam lahko obljubimo, da dolgčas vam ne bo! Otoki so polni zanimive zgodovine in dogajanj. V naslednjem članku vam bomo ta doživetja in eksotičnost približali.

Zanimivosti križarjenja po Karibih:

  • Obstaja več kot 700 različnih karibskih otokov, otočkov, grebenov in jam. Otoki so razdeljeni na različne otoške skupine.
  • Koliko karibskih otokov je dejansko naseljenih? Le približno 2% otokov je naseljenih!
  • Večina prebivalcev Karibskih otokov so potomci afriških sužnjev, ki so jih na otoke prinesle evropske kolonialne sile za delo na plantaži sladkorja. Na otokih so ostali, ko se je suženjstvo končalo.
  • Prevladujoči jeziki v Karibih so španščina, angleščina, nizozemščina, haitijska kreolščina in papiamento
  • Na Karibih so bili posneti deli vseh štirih Pirates of the Caribbean filmov (The Curse of the Black Pearl, Dead Man’s Chest, Na svetu in End Strangers Tides), v katerih nastopajo Johnny Depp, Orlando Bloom in Keira Knightley

  • Jamajka je bila prizorišče prvega filma Jamesa Bonda, dr.
  • Najkrajša vzletno-pristajalna steza na zemlji, ki ni daljša od 1300 čevljev, je na Karibskem otoku Saba.
  • Na Jamajki je več cerkva na kvadratni kilometer (skupaj 1.600) kot v kateri koli drugi državi na svetu. Ta zapis lahko celo najdete v Guinnessovi knjigi rekordov.
  • Edini tuji kraj, ki ga je nekdanji predsednik George Washington kdaj obiskal, je bil Barbados. Odšel je tja s svojim bratom Lawrenceom, ki je trpel za tuberkulozo, in upal, da mu bo sprememba okolja pomagala. Hiša, v kateri so ostali, je še vedno tam. Obnovljena je in jo je mogoče obiskati.
  • Karibski otoki so znani tudi kot „Zahodne Indije“. To je zato, ker se je, ko je Kolumb odšel v Azijo (Indijo) s plovbo na zahod, pomislil, da je našel Vzhodno Indijo, ko je naletel na nekatere otoke. Ti otoki so se imenovali Indijci in Kolumbovi prebivalci Indijanci.

Resultado de imagem para mediterranean cruises

Križarjenje in Karibski pirati

Piratske ladje so v začetku 17. stoletja preplavile karibsko obalo. Imenovali so jih “piratci”, ker so zdravili goveje meso v pečeh, imenovanih “bukani”. Pirati so živeli v majhnih klanih in so bili pomorščaki, nekdanji služabniki, dezerterji ladij. Nosili so ohlapna oblačila in nože okoli pasov. Njihova domača baza je bil otok Tortuga ob severni obali Haitija, s pogledom na preliv Windward. Od tod so piratirali na odprto morje in napadali plovila tako daleč kot je Indijski ocean.

Suženjstvo na Karibih

18. stoletje je prineslo prelomnico v karibski zgodovini, ko je bilo suženjstvo pripeljano na otoke. Evropski uvozniki so zahtevali velike količine sladkorja, Karibski otoki so bili idealni za to prosizvodnjo zaradi vremena. Avtohtoni Arawaki so bili prvotni sužnji Evropejcev, vendar so hitro izumrli. V tem času je bilo suženjstvo v evropskih in arabskih državah. Da bi nadaljeval s težkim trendom na Karibih, je takratni brat Bartoleme de las Casas iz Hispaniole predlagal, da se uvozijo Afričani. Zato je veliko novih sužnjev prišlo iz afriške Gvineje. Iz svojih domov so jih prepeljali silniki, ki so jih pogosto podpirale lokalne oblasti. Pošiljali so jih v Zahodno Indijo prek zloglasnega Srednjega prehoda – grozovit način prevoza, v katerem so bili sužnji tako trdno pakirani v ladijsko skladišče, da se niso mogli prosto gibati in včasih zadušiti do smrti. V povprečju je umrlo 12 odstotkov sužnjev; tisti, ki so preživeli, so bili nahranjeni, “naoljeni” in se ulicali na trgu sužnjev, kjer so bili prodani na dražbi in trgovani z alkoholom, pištolami in drugim blagom.

Resultado de imagem para caribbean cruising

Med samim križarjenjem po Karibskih otokih si bomo lahko ogledali zapuščine mest in bogato zgodovino te prečudovite pokrajine.

Več o križarjenju na Karibih na naši spletni strani: http://www.pozejdon-turizem.com/?route=product/product2&type=krizarjenja&id=65