Zlato v ženskih prstanih skozi zgodovino

Zlato je nepogrešljivo pri ženskih prstanih že od egipčanskih časov naprej. Zlato že tisočletja uživa edinstven socialni status. Ima zelo dolgo zgodovino kot dragocena kovina in njegova zgodovina še zdaleč ni končana.  Od starodavnih Egipčanov do sodobne ameriške državne blagajne je malo kovin, ki so imele tako pomembno vlogo v človeški zgodovini kot zlato. Danes več kot polovica ženskih prstanov vsebuje zlate elemente v celoti ali pa vsaj v veliki večini. Zakaj je zlato tako pomembno? Kakšna je vrednost zlata? Ali bo zlato še naprej dragoceno v prihodnosti? Danes bomo odgovorili na ta vprašanja in delili z vami zgodovino zlata.

Starodavne civilizacije in njihova ljubezen do zlata

Človeška fascinacija z zlatom je stara kot zabeležena zgodovina. Ne vemo zagotovo vedeti, kdaj je prvi človek pobral zlato zrno in pomislil: »Hej, to je precej kul.« Vendar pa so v paleolitskih jamah našli tudi kosmiče zlata, ki segajo že do 40.000 pr. Našli so prav tako veliko primerov majhnih prstanov, ki naj bi jih nosile ženske. Teh primerov ženskih prstanov ali obročev je veliko. Njihov namen še ni jasen. Večina arheoloških dokazov kaže, da so ljudje, ki so prišli v stik z zlatom, navdušeni nad kovino. Ker se zlato nahaja po vsem svetu, je bilo v starih zgodovinskih besedilih večkrat omenjeno.

Egipčani in zlati prstani

Prve trdne dokaze o interakciji človeka z zlatom so se zgodili v starem Egiptu okrog 3.000 pr. Zlato je igralo pomembno vlogo v starodavni egiptovski mitologiji in so ga cenjeni faraoni in duhovniki radi uporabljali. Pravzaprav je bilo tako pomembno, da so kamni na piramidah v Gizi izdelani iz trdnega zlata. Ženski prstani so krasile roke Egipčank in s tem povezovali srce z glavno žilo na roko, vsaj tako so takrat menili. Egipčani so izdelali tudi prvo znano menjalno razmerje, ki je določalo pravilno razmerje med zlatom in srebrom: en kos zlata je enak dvema in pol deloma srebra. To je tudi prva zabeležena meritev nižje vrednosti srebra v primerjavi z zlatom. Srebrni ženski prstani so bili veliko cenejši in dostopnejši od zlatih. Egipčani so izdelovali tudi zlate karte od katerih so nekatere preživele vse do danes. Ti zlati zemljevidi so opisali, kje najdete rudnike zlata in različne zaloge zlata okoli egiptovskega kraljestva. Kolikor so Egipčani ljubili zlato, ga niso nikoli uporabljali kot obdelovalno orodje ali za hrano. Namesto tega je večina Egipčanov uporabljala kmetijske proizvode kot je ječmen. Prva znana civilizacija, ki je zlato uporabila kot obliko valute, je bilo kraljestvo Lidija, starodavna civilizacija s središčem v zahodni Turčiji. V Turčijo so ženske prstane izdelovali iz zlata in iz srebra podobno kot Egipčani.

Zlati poročni prstani v stari Grčiji

Kasneje v zgodovini so stari Grki na zlato gledali kot simbol družbenega statusa in kot obliko slave med nesmrtnimi bogovi in ​​polbogovi. Smrtni ljudje bi lahko zlato uporabili kot znak bogastva, zlato pa je bilo tudi oblika valute. V nasprotju s tem, kar morda mislite se olimpijska tradicija podeljevanja zlatih medalj zmagovalcem ni začela vse do moderne olimpijske igre in ima malo opraviti z grško tradicijo. So pa v grških časih že uporabljali zlate ženske prstane kot simbol ljubezni med spoloma.

Svetopisemski prstani

Zlato je omenjeno tudi v Svetem pismu, kjer Geneza 2: 10-12 opisuje dežele Havile, blizu nebeškega vrta, kot kraj, kjer lahko najdemo dobro zlato. Inki, Azteki in številne druge civilizacije so zlato uporabljali tudi v zgodnji zgodovini, vključno z verskimi obredi in slavnimi arhitekturnimi zasnovami.

 

V vseh starih civilizacijah obstaja en skupen trend: zlato je statusni simbol, ki se uporablja za ločevanje enega razreda od drugega. Od cesarjev do duhovnikov do elit in višjega srednjega sloja so imeli moči tudi tisti, ki so imeli zlato. Ženske prstane so izdelovali iz zlata, zato ker je bila devičnost ženske tako cenjena je zaroka vsebovala zlato. Ženski prstan je bil na koncu neuspelega ali propadlega zakona nekaj kar je lahko ženska zamenjala, da je lahko preživela. Veliko žensk so moški kupili z zlatom. Nekatere zgodbe pričajo o tem, da so veliko žensk kupili s zlatom, ki je bilo enako težko kot njihova teža.

Več info na: Zlatarna Brežnik